pátek 3. července 2015

PRÁCE V ANGLII I - National Insurance Number

Pokud se chcete v Anglii nechat zaměstnat, ať už na chvilku nebo napořád, je potřeba zařídit si NATIONAL INSURANCE NUMBER (NIN).

Nejideálnější je tam zavolat. (čísla a info here)

Po tom co si poslechnete asi dvouminutové saxofonové sólo budete přepojení na operátora.
Pokud budete mít štěstí bude to Brit nebo někdo s klasickou angličtinou jak jsme zvyklí z poslechů v učebnicích. S největší pravděpodobností to však vezme Ind nebo Arab jehož angličtině pravděpodobně nerozumí ani on sám, natož vy v telefonu.

Odpovíte na základní otázky jako jaké je vaše jméno, datum narození, UK telefonní číslo, proč žádáte o NIN (Stačí říct  FOR JOB PURPOSES), jestli jste už někdy o NIN žádali a jaká je vaše UK adresa, především je zajímá POST CODE. Na konci rozhovoru Vám bude sděleno na kdy Vám byla přidělena registrační schůzka a v jakém městě. Ptají se, kdy jste do UK přijeli a nevím jestli to na to má vliv, ale když jsem jim řekla, že včera, dostala jsem appointment až za dva týdny. Pokud máte možnost nechte někoho zavolat za vás předem, nebo zkuste říct, že už jste tu týden.

Během týdne Vám na adresu, kterou jste nadiktovali příjde dopis - oficiální pozvánka na schůzku. Dopis zároveň slouží jako PROOVE OF ADRESS, který musíte na schůzce doložit,
Pokud někde bydlíte déle, může to být jakýkoliv dopis, účet, výpis, který přišel na vaše jméno na danou adresu. Pokud máte spolubydlící, může to být dopis nebo účet na jejich jméno a jimi podepsané prohlášení, že s vámi bydlí.

Na schůzku je pak doporučeno vzít si co nejvíce průkazů totožnosti.

Schůzka potom probíhá jako na kterémkoliv úřadě u nás. Přijdete k přepážce, předložíte průkazy, odpovíte na všechny otázky jako v telefonu znovu. Podepíšete přihlášku a můžete jít.
Vyrozumění o přidělení NIN vám potom příjde opět poštou,
----------------------------------------

Jakmile vám příjde dopis s pozvánkou na schůzku, můžete zkusit obejít RECRUITMENT AGENCIES, kterých je zrovna v Leicesteru, kde jsem já, spousta,
Některé agentury vás bez NIN nezaregistrují, některým ale stačí REFERENCE NUMBER na pozvánce a NIN jim dodáte později.

Výhoda agentur je v tom, že můžete spolupráci ukončit ze dne na den a nejste vázaní smlouvou. Pokud se sem chystáte na dýl, je asi lepší počkat si na NIN a hledat contract.



Žádné komentáře:

Okomentovat