pátek 4. dubna 2014

LUNCH IN AVIGNON

Pomineme-li ubytování (víz. předchozí článek), Avignon je rozhodně místo, které stojí za návštěvu. Je ovšem poměrně malé, a od jedné zdi ke druhé (celé město je obehnáno hradbami) to trvá necelou půlhodinu.




Pokud chcete jet do Provence a chcete se proběhnout v poli levandulí, nejezděte tam v březnu.

->  Jedinou levnou možností, jak se někam do Provence dostat, jsou autobusy EUROLINES. Za cestu z Prahy do Avignonu jsem zaplatila 1100 Kč a to dva měsíce před odjezdem. Lístek není na místo, proto doporučuji přijít s předstihem, aby si člověk nějaké dobré místo zabral.


-> Autobus jede přes Německo, kde probíhá pravidelně celní kontrola a pasová kontrola. Celníci důkladně prohledávají všechny kufry, dejte si tedy pozor na to co vezete.

->  Cesta trvá necelých 24 hodin, s přestupem v Lyonu, kde ihned pochopíte jak jsou Francouzi neochotní. Zakáží vám jakoukoliv bagáž na palubu. Pokud tedy budete mít všechny osobní věci v příručním kufru, jako my, budete si je muset vzít jen tak do ruky a prázdný kufr nechat v zavazadlovém prostoru. Ten vám řidič ani neotevře a nechá vás se s kufrem trápit i dobrých deset minut. Na povinných přestávkách oznámí délku pauzy pouze ve francouzštině, i když minimálně pět osob na palubě nemluví francouzsky.


-> Z autobusu vystoupíte v Avignonu u hlavního nádraží, kousek od hlavní brány do města. Pokud touto bránou vejdete, minete autobusové zástavky, park a dojdete k informační kanceláři. Zde personál nejenže umí, ale je i ochoten mluvit anglicky. Zdarma vám poskytne mapu a zaznačí vám nejdůležitější body a místa. Zde také čerpejte informace o výletech po okolí, pokud je chcete absolvovat na vlastní pěst. Ve městě je však i spousta kanceláří, kde si můžete výlet zaplatit i s odvozem a průvodcem. Výlety stojí od 45 do 100 Eur.


CENY 

Ceny se u všech výrobků pohybují mezi jedním až dvěma eury. Nejlevněji je v obchodech Carrefour.
Nejlevnější 1,5 litrová láhev vody stála 0,45 Eur.
Velká francouzská bageta 0,70 Eur
Játrová paštika 1,40 Eur
Camembert 2 Eura
Cheeseburger v McDonalds 2 Eura




V centru Avignonu je možné navštívit Papežský palác. Buď si zaplatit kompletní prohlídku, nebo se zdarma potulovat po přilehlých zahradách a hradbách. Další oblíbenou atrakcí je Avignonský most a vstup na něj je se rovněž platí. Jedinou atrakcí za kterou jsem byla ochotná zaplatit byl kolotoč na náměstí. Za jízdu jsem dala 2 Eura.




VÝLET K PONT DU GARD


V informační kanceláři jsme se poptali jak se dostat k akvaduktu Pont du Gard, načež se nám dostalo letáčku z jízdním řádem autobusu A15, který mimo jiné u akvaduktu zastavoval. Zastávku nám zaznačili na mapě a lístky se prý kupují až u řidiče. 
Řidič, stejně jako ostatní, odmítal akceptovat naši angličtinu. Ukázala jsem na leták s jízdním řádem, kde jsme měli z informací tučně obtaženo PONT DU GARD a říkám two tickets, abych informaci zdůraznila, důrazně jsem mu zamávala dvěma prsty před obličejem. 
"ži bla ble de blů la ble?" NEVÍM. Zopakuji že chci two a opět ukazuji na prstech. "ži bla ble de blů la bludef val?" PŘIKYVUJU...NEVÍM NA CO. Řidič drží v ruce asi osm lístku a počítá cenu. Vyděšeně ukazuji že chci jenom dva. Dá mi dva a řekne cenu, nevím kolik po mě chce, tak mu na ruku vysypu drobné. Dva lístky stály 2,40. 

Zastávky jsou na znamení, takže je potřeba si odpočítat která bude vaše a včas zmáčknout stop. Naštěstí jsou všechny zastávky nadepsány (ne jako u nás), je tedy snadné je kontrolovat v jízdním řádu. 

Autobus vás vysadí asi deset minut cesty od hlavního vchodu areálu Akvaduktu. Stačí se držet ukazatelů a snadno tam trefíte. Za vstup zaplatíte 10 EUR. V ceně je vstup do muzea o historii akvaduktu, do kina na 15 minutový film o fungování a stavbě akvaduktu a samozřejmě do samotného areálu kolem akvaduktu. Je zde několik turistických stezek, pláž, restaurace a pokud je hezky, dá se zde strávit celý den.




1 komentář: